top of page
Keresés

Bolhák télen is? Kerüljük el őket!

Sokszor vakaródzik házi kedvence? A hosszas és gyakori vakaródzás oka a bolhák megjelenése lehet, amelyet mindenképp kezelni kell. Ugyanis a bolhák nem csak folyamatosan kellemetlen tünetet okoznak, hanem komoly betegséget is terjesztenek.


A téli hónapokban a bolháknak megfelelő hőmérsékletre, páratartalomra és egy olyan helyre van szükségük, ahol könnyedén szaporodhatnak. Ez a hely gyakran házi kedvenceink bundáját jelenti, valamint otthonaink meleg helyiségeiben lévő szőnyegeinket, kanapéinkat, illetve párnáinkat. Ha a bolhák már megtalálták kedvenc élőhelyüket, akkor onnan nehezen űzhetők ki. Hamar berendezkednek és megkezdik szaporodásukat.


A bolha petéből ideális környezeti viszonyok között (fűtött lakás, nyári időszak) 2-3 hét alatt kialakul a kifejlett bolha, amely azonnal táplálkozni kezd, azaz vért szív. Ha a fejlődési időszak kedvezőtlen számára, bebábozódva hónapokkal később is ki tud kelni és a folyamat kezdődik elölről. Ebből következik, hogy a bolhák elleni védekezésben csak a hosszú hatású, ill. hosszú időn keresztül folyamatosan elvégzett kezelések lehetnek eredményesek.


A már kialakult bolhásság felszámolásához tudni érdemes, hogy a kutya vagy macska bolhái nem fajspecifikusak. A kutyán vagy a macskán lévő bolhák átugranak a másik állatfajra, ill. az emberre is táplálkozás céljából, ezért az egy háztartásban (udvarban) található összes fogékony állat kezelésére szükség van, ha meg akarunk szabadulni ezektől a kellemetlen vérszívóktól.


Amennyiben szeretné otthon megvizsgálni, hogy kutyája, vagy macskája bolhás-e, érdemes átfésülni az állat szőrét egy sűrűfogú fésűvel. Amennyiben apró fekete bogyók esnek ki az állat szőréből és ezek egy fehér kendőn benedvesítést követően piros színű foltokká alakulnak, úgy egyértelmű a bolhák jelenléte. Ugyanis a piros foltok a bolhák ürülékét jelentik, amelyek az állat megemésztett vérét tartalmazzák. Ez esetben mindenképp forduljon állatorvosához a kezelés azonnali megkezdése érdekében.


Fontos, hogy a bolhák elleni kezelés a lehető leghamarabb kezdődjön el, ugyanis nem csupán kellemetlen viszketést okoznak, hanem veszélyes következménnyel is járhatnak. Ilyen következmény lehet például a vérszegénység, a bolhanyál allergia, vagy a bolhák által is hordozható galandférgek által okozott betegségek.


Ha bolhára gyanakszik háziállatánál, keresse fel rendelőnket bizalommal, hogy az Ön házi kedvencének is legmegfelelőbb bolhairtót kínálhassuk. A bolhák kiirtása során ügyeljen arra is, hogy nem elég csupán a bolhás állatot kezelnie a bolhairtóval, hanem a vele egy háztartásban élő többi állatot is, és a környezetében alapos, gyakori takarítást, fertőtlenítést is szükséges elvégezni.


További információval kapcsolatban látogasson el a Pilisi Állatorvosi Rendelőbe!


bottom of page