top of page
Keresés

Amit a macska ivartalanításról érdemes tudni


Ivarzási időszak

A cicák szezonálisan poliösztrusos állatok. Ez azt jelenti, hogy a szexuálisan aktív időszakban, - amely tél végétől őszig tart – több szexuális ciklus követi egymást. A szexuális aktivitást leginkább a fény mennyisége befolyásolja, ezért is gyakori hogy a lakásban tartott cicák ivarzási időszaka egész évben tart.


Ivarzás jelei

Az ivarzási tüneteik állandósulnak, szünet nélkül ivarzanak, kellemetlen viselkedéssel párosulva. Például a nőstény macskáknál a folyamatos nyávogás, hempergés a földön, kaparás, hízelgés és dörgölőzés jellemző. Ehhez a kellemetlen viselkedéshez idővel hormonális zavarok társulnak. A kandúrok ivarzása arról ismerhető fel, hogy megváltozott kellemetlen szagú vizeletükkel folyamatosan jelölnek, valamint agresszívabb magatartást mutatnak. A folyamatos verekedés miatt különféle gyulladásos sebeket szerezhetnek, amelyek elhanyagolása akár az életüket is veszélyeztethetik.


Ivartalanítás

Megfigyelhető tehát hogy a macskák ivarzása mennyi kellemetlenséggel jár. Ezen okokból kifolyólag, valamint a sok később árván maradt kiscica elkerülése végett javasolt egy hatékony megoldás, amely az állat végleges ivartalanítását jelenti. Ez a beavatkozás műtéti úton történik. (Léteznek ugyan tablettás és injekciós fogamzásgátlási lehetőségek is, azonban ezek előbb-utóbb szövődményhez vezethetnek, például petefészekcisztát, idült gennyes méhgyulladást okozva.


Mikor?

A műtéti ivartalanítást érdemes az ivarérettségének elérése előtt (kb. 8-9.hónap) elvégezni.


Műtét előtti teendő

Az előre egyeztetett műtéti időpont előtt, fontos, hogy körülbelül 8 órával ne egyen a macska és körülbelül 1 órával már ne kapjon folyadékot sem.


A műtéti beavatkozás

A beavatkozás során az állat el van altatva, miközben a lefertőtlenített hason keresztül a műtét történik. A műtét körülbelül 20-25 perc, azonban az altatással és az ébredéssel együtt körülbelül 1 órát vesz igénybe.


Ivaratalnítás díja

A macska ivartalanítási díjába beletartozik a műtét, a műtét során kapott altatószer, gyulladáscsillapító, fájdalomcsillapító, illetve a műtétet követő varratszedés, amely általában a műtétet követő 10-12. napon történik.


A műtétet követő időszak

A műtétet és az ébredést követően, a cicákat hazaengedjük, ahol a gazdáknak érdemes figyelniük, hogy az állatok ne piszkálják a sebeiket a gyógyulás érdekében.


A Pilisi Állatorvosi Rendelőben előre egyezetetett időpontban, sorban állás nélkül kerül sorra házi kedvencével. Műtétre időpontot foglalni a 06 20 979 0057-es telefonszámon tud.



bottom of page