top of page
Keresés

A veszettség elleni oltás fontosságáról

Frissítve: 2020. jan. 17.

Kutyatulajdonosként a kutyánk veszettség elleni védőoltásának beadatása minden évben kötelező. Ez a védőoltás alapvetően a kutyák és emberek egészségét és védelmét szolgálja.


A veszettség tünetei, kezelése

A veszettséget különböző, korábban már veszett, így a vírust hordozó állatok harapása okozza, amely során az átadott vírus az idegrendszert megtámadva az idegsejtekben szaporodik el és okoz súlyos betegséget. A betegség átlagos lappangási ideje 2-8 hét, azonban ez lehet akár néhány naptól több hónap is. A tünetek jellegzetesen idegrendszeri tünetek, amely során megváltozik az állat viselkedése, néha túl szelíd, néha agresszívvé válik, és ezek az állapotok váltogatják egymást. Később jellegzetes tünet az állkapocs lógása, nyálzás, kancsal tekintet, vízkerülés (víziszony). Ezt követően idegrendszeri tünetek, bénulások következnek be és az állat következetesen, minden esetben elpusztul.

A veszettség tünetét mutató állat gyógykezelése nem lehetséges, jogszabály által előírtan az állatot vértelen úton el kell altatni. A tüneteket nem mutató, de veszettségre gyanús ebet 90 napos megfigyelés alá kell helyezni, abban az esetben ha az állat rendelkezik érvényes veszettség elleni védőoltással. Ha nem rendelkezik, az állatot szintén el kell altatni.


A veszettség elleni védőoltás

A veszettség elleni kötelező védőoltás minden 4 hónapos kort elért kutyánál kötelező és a második veszettség elleni oltást követően évente ismétlendő. Az első és második kötelező veszettség elleni védőoltás között 6 hónapnak kell eltelnie.


Jelenlegi törvényeink alapján a veszettség elleni védőoltás csak azoknál az ebeknél engedélyezett, amelyek rendelkeznek elektronikus transzponderes (mikrochip) azonosítóval rendelkeznek. Továbbá szerepelnek a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartási rendszerében (erről bármelyik állatorvosi rendelőben érdeklődhet).


A veszettség elleni oltás elmulasztása esetén az állat tulajdonosával szemben az állategészségügyi hatóság bírságot szab ki, amely komoly pénzügyi büntetéssel is járhat.


Féreghajtás

2002 óta a veszettség elleni védőoltással egyidejűleg a kutyákat széles hatású féregellenes készítménnyel is kezelni kell, amely az állatorvos által meghatározott féreghajtó tabletta rendszeres beadását jelenti.


A féreghajtás során olyan élősködőktől szabadíthatjuk meg házi kedvenceinket, amelyek az embert is képesek megfertőzni. Az emberekben a fertőzés tényének felismerése, majd ezt követően kezelése sem egyszerű feladat, ezért a fertőzés megelőzésre, így az ebek féregtelenítésére kell első sorban kiemelt hangsúlyt fektetni. Ez viszonylag egyszerű feladat, ugyanis az állatorvos által javasolt féreghajtó hatású tablettákat a készítmény előírásának megfelelően kutyáink szervezetébe kell juttatni, akár egy finom falatba rejtve.


A Pilisi Állatorvosi Rendelőben idén márciusban is kedvezményes áron kérheti a házi kedvencének járó kötelező veszettség elleni védőoltást.


További információ: 06 20 979 0057
コメント


bottom of page